Photoshop’ta Maskeleme Türleri

Merve Coşkan
videmycom
Published in
3 min readJun 21, 2022

--

Adobe Photoshop’ta kullanabileceğiniz 3 farklı maskeleme türü vardır. Birlikte bu maskeleme türlerini inceleyelim. Maskelemenin temel mantığı gizlemeye dayanır. Yani tam bir silme işlemi yapmayız. Bu da geri dönüşü kolaylaştırır. Gizlediğimiz bir alanı kolayca geri getirebiliriz.

Katman ve vektörel maskeler geri dönüşlüdür; bu, geriye gidebileceğiniz ve gizledikleri pikselleri kaybetmeden daha sonra yeniden düzenleyebileceğiniz anlamına gelir.

1 — Layer Mask (Katman Maskesi)

Katman maskeleri, boyama veya seçim araçlarıyla düzenlenebilen
çözünürlüğe bağlı bitmap görüntülerdir.

Katman maskesinin çalışma mantığı şudur: Katman maskesinde tam beyaz olan alanlar görünür, tam siyah olan alanlar gizlenir.

Yukarıdaki görselde tüm alan beyaz olduğu için her yer gözüküyor.

Maskeleme için gizlemek ya da görünür yapmak istediğiniz alanı tam siyah/tam beyaz ile boyadığınızdan emin olun. Klavyeden D kısayolunu uyguladığınızda renkler defauta yani tam siyah ve tam beyaza dönecektir.

Sağ klik ile tıklayıp maske seçeneklerini açabiliriz.

Disable Layer Mask seçeneği ile maskeyi anlık kaldırarak katmanı maskesiz olarak görüntüleyebiliriz. Tekrar sağ tıklayıp Enable Layer Mask ile maskeyi görünür yapabiliriz.

Delete Layer Mask ile katman maskesini silebiliriz.

Apply Layer Mask seçeneği ile katman maskesi katman ile birleşir ve gizlediğimiz alan tamamen silinir.

2 — Vector Mask (Vektör Maske)

Vektörel maskeler çözünürlükten bağımsızdır ve kalem veya şekil aracıyla oluşturulur. Vektörel maske, katmanda keskin kenarlı şekil oluşturur ve temiz, tanımlı kenarları olan tasarım öğesi eklemek istediğinizde kullanışlıdır.

Maske eklemek için kalem veya şekil aracındayken Path özelliğini seçmeniz gerekir.

Katmana vektör maske eklemek için hazır şekil araçlarından birine ya da Pen Tool’a geçin. Kontrol panelde Path özelliğini seçin. Ve maskelemek istediğiniz alanı çizin.

Çizimi yaptıktan sonra kontrol panelden Mask seçeneğine tıklayın.

Katman üzerinde vektör katman küçük resmi oluşacak ve içinde maskelenen alan beyaz renkte gözükecektir. Bu katma türünde çizim alanının içi gözükecek dışı gizlenecektir.

Daha sonra çizime path ekleyerek veya Direct Selection Tool ile pathleri düzenleyerek değişiklikler yapabiliriz.

Vektör maske küçük resmine sağ klik ile tıkladığımızda açılan seçeneklerden Disable Vector Mask seçeneği ile maskeyi anlık kaldırarak katmanı maskesiz olarak görüntüleyebiliriz. Tekrar sağ tıklayıp Enable Vector Mask ile maskeyi görünür yapabiliriz.

Delete Vector Mask ile katman maskesini silebiliriz.

Rasterize Vector Mask seçeneği ile vektör maskesini katman maskesine dönüştürebiliriz.

3 — Create Clipping Mask

Bir katmanı altındaki katmanın sınırları içine maskelemek için maskelemek istediğiniz katmana sağ klik ile tıklayın ve Create Clipping Mask ‘i seçin.

Katmanın yanında aşağıya bakan minik ok işareti çıkacak ve katman altındaki katmana maskelenecektir. Clipping Mask işlemini kısayoldan yapmak için alt/option tuşuna basarak iki katmanın arasına tıklayın.

Maskelemeyi bozmak için katmana sağ klik ile tıklayıp Release Clipping Maskdiyebilir ya da kılavyeden alt/option tuşuna basarak iki katmanın arasına tıklayabilirsiniz.

Kaynak: helpx.adobe.com/tr/

--

--