Logo Tasarımında Kullanacağın 5 Illustrator Aracı

Merve Coşkan
videmycom
Published in
4 min readJun 21, 2022

--

Merhaba, bu yazıda logo tasarımında kullanacağın 5 Adobe Illustrator aracından bahsetmek istiyorum.

Shape Builder Tool

Shape Builder Tool üst üste binen farklı şekillerin kesişim noktalarından yararlanarak yeni alanlar oluşturmanı sağlar. Özellikle geometrik formaların birleşiminden oluşan tasarımlarda bu aracı rahatlıkla kullanabilirsin. Bu aracın en çok kullanıldığı logolar ise genellikle altın oran kuralından yararlanılarak tasarlanan logolardır. Şimdi aracın nasıl kullanıldığına bakalım.

Uygulama ile altın orana göre oluşturulmuş daireler aracılığıyla görseldeki kuşu oluşturacağım.

İşlemi gerçekleştirmek için öncelikle tüm şekilleri seçili hale getir. Araçtayken imlecin ucunda + işareti gözükecektir. Bu aracın birleştirme işlevinde olduğunu gösterir. İmlecini kesişen noktalara getirdiğinde birleştirebileceğin alanların önizlemesini göreceksin. Alanları imlecini sürükleyerek birleştirebilirsin.

Alan silmek istersen araçtayken alt/option tuşuna bas. İmlecin ucunda — işareti çıkacaktır. Bu şekilde imlecini silmek istediğin alanlar üzerinde sürükle.

Pathfinder

Pathfinder paneli ile kesişimlerden yararlanabilir, şekilleri birleştirebiliriz. Özellikle negatif alanlardan yararlanılarak tasarlanan logolarda kullanılabilir.

Pathfinder panelinin kullanımı ile ilgili aşağıdaki logo üzerinden uygulama yapalım.

Yalnızca iki renkten oluşan bu logoda daireler, üçgen ve dikdörgenlerden oluşan birden fazla şekil var. Parhfinder paneli ile bu şekilleri birleştirerek karmaşıklığı en aza indirebiliriz.

İlk olarak Minus Font seçeneği ile üstteki küçük daireleri boşluğa dönüştürdüm. Ardından Unite seçeneği ile üçgeni dairelerle birleştirerek tek bir şekil oluştrudum.

Sonraki aşamada gözleri ve kitabı baykuş silüetinin üzerine yerleştirerek Pathfinder panelinde Divide ya da Minus Front seçeneklerini uygulayabiliriz. Böylece karmaşayı azaltarak tek bir şekil oluşturmuş olduk.

Create Outlines

Adobe Illustrator’da Type aracıyla oluşturulan harfler ve rakamları, Create Outlines komutu ile şekle dönüştürebilir ve üzerinde oynamalar yapabilirsin.

Bunun için metin kutusunu seçerek sağ klik ile açılan pencereden Create Outline komutunu seçebilirsin. Aynı şekilde metin kutusu seçiliylen Type üst menüsünden de aynı komutu uygulayabilirsin. Artık metin şekle dönüştü.

Direct Selection Tool ile Anchorlar üzerinde değişiklikler yapılabilir. Yani yapısı değiştirilebilir. Unutmayın Create Outline ile şekile dönüşen metin tekrar metin yapılamaz :(

Type on a Path Tool

Type on a Path Tool ile dairesel formda yazılar oluşturabilirsin. Bunun için önelikle yazının takip etmesini istediğin bir path ya da şekil oluştur. Ardından araca geç ve path üzerine tıkla. Böylece path ya da şekil metin şeklini alacak ve Lorem ipsum mangır metni gözükecektir.

Dairesel yazıyı özelleştirmek için birkaç püf noktası var. Bunun için yazı seçiliyken Type on a path toola çift tıkla. Böylece Type on a Path Options paneli açılacak. Burada yazıya farklı efekler verebilir ya da satır çizgisine göre nerede konumlanacağını belirleyebilirsin.

Flip seçeneği ile yazıyı dairesel formun iç tarafına alabilirsin. Bunları yaparken Preview seçeneğini açarsan yaptığın değişiklikleri görebilirsin.

Aynı zamanda yazının nerede başlayacağını belitleyebilirsin. Bunun için Selection tool ile yazının başındaki imleci sürüklemen yeterli.

Snap Grid

Özellikle bir grid kullanılarak ya da isometrik şekilde tasarlanan logolarda, pen tool ile yaptığımız çizimin grid üzerine otomatik yapışmasını sağlayabiliriz.

Bunun için hiçbir şey seçili değilken sağ klik ile tıklayarak gridleri aç.

View üst menüsünde Snap to Grid seçeneğini aktifleştir. Böylece çizim gird üzerindeki köşe noktalarına yapışacak. İşlemleri daha detaylı yapmak için çalıştığın alana yakınlaşmanı tavsiye ederim.

Bu içeriğin faydalı olduğunu düşünüyorsan arkadaşlarınla paylaşabilirsin. Yeni içerikler için takipte kal :)

--

--