Adobe Dimension’da 3D Model Nasıl Oluşturulur

Merve Coşkan
videmycom
Published in
5 min readJun 21, 2022

--

Adobe Dimension ile kolayca gerçekçi sunumlar hazırlayabileceğinizden bahsetmiştik. Henüz Dimension’la yeni tanışıyorsanız Adobe Dimension ile Tasarımlarınızı 3 Boyutlu Hale Getirin adlı içeriğimizi inceleyebilirsiniz. Dimension’da birçok farklı 3d model var fakat bunlardan hiçbiri sizin için uygun değilse ne yapacaksınız? Bu yazıda Adobe Dimension’da kendi 3D modelinizi nasıl kullanabileceğinizi anlatacağım. Bunun için aynı zamanda Adobe Illustrator ve Photoshop programlarını kullanacağız. Başlangıç için iyi bir örnek olan şişe modeli yapacağız.

Hazırsanız Adobe Dimension’da 3D model nasıl oluşturulur başlayalım 🚀

Şablon olarak kullanacağımız şişe görselini sayfaya yerleştirerek tam ortasına da bir guide koyalım. 3d modeli çıkarabilmek için şişenin yarısını çizeceğiz.

Ardından Pen Tool’a geçip ortadan başlayarak, şişenin dış hattı üzerinde çizimi yapalım. Çizimi yaparken çok fazla anchor yani bağlantı noktası oluşturmamaya dikkat edin. Çizimin bağlantı noktaları fazla olduğunda Photoshop’ta çizimin 3d model için çok karmaşık olduğuyla ilgili uyarı alabilirsiniz.

İkinci adım olarak çizimi seçerek Offset Path uygulayacağız. Object üst menüsünden Path → Offset Path’e tıklayalım.

Offset değerini 5px olarak ayarlayalım. Ok’a tıkladığımızda çizim içte ve dışta genişleyecek. Dıştaki çizgiye ihtiyacımız yok, bu yüzden sileceğiz.

Bunun için makas aracına geçelim. En alt ve en üst köşelerdeki bağlantı noktalarına tıklayalım. Ardından dış çizgiyi seçip silelim.

Kalan çizimi cmd/kntrl V ile kopyalayalım. Photoshop’u açarak cmd/kntrl V ile yapıştıralım.

Burada Smart Object ya da Shape Layer seçeneğini seçelim.

Katman seçiliyken 3D üst mesnüsünden New 3D Extrusion from Shape Layer’e tıklayalım.

Vector Smart Object katmanındayken Proparties penceresinde Shape Preset’i sol alt köşedeki Bend x 360 Right olarak ayarlayalım.

Proparties penceresinde Extrusion Depth’i şişe genişliğine göre ayarlayalım.

Modeli Dimension’a aktarabilmek için obj formatında dışa aktarmamız gerekiyor. Bunun için 3D üst menüsünden Export 3D Layer’i seçelim.

Export Proparties penceresinde Wavefront/OBJ formatını seçelim.

Ardından Dimension’da yeni bir belge açıp obj uzantılı belgemizi çalışma alanına sürükleyip bırakalım. Böylece kendi oluşturduğumuz 3d modeli import etmiş olacağız. Modelin boyutu çok büyükse Proparties penceresinde Size kısmından boyutu ayarlayabiliriz. Oranın değişmemesi için zincir kapalı olmalı.

Şişenin kapağını ise ayrı bir 3d model olarak hazırlayacağız. Böylece kapağı farklı bir materyalde yapabiliriz. Bunun için Illustrator’a geri dönelim. Ve bu kez şişenin kapağını dış hattından çizerek aynı işlemleri uygulayalım.

Yaptığımız çizimi Photoshop’a aktararak katmanı 3d haline getirelim. Propartiespenceresinde Shape Preset’i sol alt köşedeki Bend x 360 Right olarak ayarlayalım.

Şimdi Illustrator’a tekrar dönelim. Bu kez kapağın tırtıklı yapısını oluşturacağız. Bunun için shift tuşu ile tam bir daire oluşturalım.

Daireye stroke verip Proparties ya da Stroke penceresinden Dashed Lineözelliğini aktifleştirelim. Dash 0, Gap 10pt ve diğerleri de boş olacak şekilde ayarlayalım. Weigt, 4pt; Cap, Round olacak şekilde ayarlayalım.

Daireyi seçip Object üst menüsünden Expand Appearance komutunu uygulayalım.

Ardından Object üst menüsünden Expand komutunu uygulayalım.

Daire seçiliyken Pathfinder panelinden Exclude’u uygulayalım. Dashlar dairenin çevresi hizasında kesilip birbirinden ayrılacak.

Dışta kalan yarım siyah daire şeklindeki hattı seçip silelim.

Şekli seçip Photohop’a yapıştıralım.

Proparties penceresinde Shape Preset’i değiştirmeden Extrude olarak bırakalım.

Coordinates’te X değerini 90º olarak ayarlayın.

Extrusion Depth değerini 287px olarak ayarlayın.

Deform sekmesinde Taper’ı kapak genişliğine göre ayarlayalım.

Ardından iki katmanı da seçip 3D üst menüsünden Merge 3D Layers komutu ile katmanları birleştirelim.

İki nesneyi de üst üste binecek şekilde ayarlayarak 3D üst menüsünden Export 3D Layer ile obj formatında export edelim.

Bu belgeyi de aynı Dimension belgesi içine atıp şişenin üzerine yerleştirelim.

Ardından şişe ve kapak üzerine istediğimiz materyalleri uygulayabiliriz.

--

--